top of page

Column: Hou Ritme tegen corona! 

Column door Andrea Maier en Leonard Hofstra


Corona raakt senioren het hardst


We leven nu in een heel bijzondere tijd door de Corona crisis. Deze crisis is niet alleen een gevaar voor onze gezondheid, maar geeft ook grote sociale en economische problemen. Helaas zijn het vooral de senioren die nu het hardst worden geraakt door de Corona crisis. Bij oudere mensen is de kans op overlijden groot na besmetting met het virus en kan oplopen tot 15% bij mensen boven de 80 jaar. Daarnaast blijkt dat mensen met een onderliggende hartziekte vijf maal zoveel kans lopen te overlijden na besmetting door het Corona virus. 

Minder bezoek door Corona


Omdat senioren door het Corona virus zoveel harder worden geraakt, adviseert het RIVM en VWS om oudere mensen niet meer te bezoeken. Zelfs kinderen en kleinkinderen worden hierbij gevraagd om opa en oma niet meer te bezoeken. Hierdoor kunnen senioren gemakkelijk in een isolement raken en zich eenzaam gaan voelen. Dat is natuurlijk niet zo leuk! Maar het heeft ook nog een ander negatief effect:

Isolatie maakt het nog erger!

Juist door isolatie en eenzaamheid worden senioren namelijk nog kwetsbaarder voor ziekten. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid is geassocieerd met een 30% hogere kans op hart- en vaatziekten. En juist het hebben van hart- en vaatziekten maakt mensen extra kwetsbaar voor het coronavirus. Daar komt nog een factor bij. Isolatie en eenzaamheid zorgen ook voor een verminderde functie van het afweersysteem. De door VWS en RIVM, terecht geadviseerde isolatie maakt ouderen daarmee nog kwetsbaarder voor het virus!Hou ritme tegen Corona

Juist door deze kwetsbaarheid gaan we samen met omroep Max en een aantal nationale en internationale top experts keihard aan de slag voor de senioren in ons land. Het programma heet: Hou Ritme tegen Corona. Hiermee bedoelen we niet alleen het ritme van de dag, maar ook het ritme van het hart, van je brein en het ritme van de muziek! In het team zitten onder andere Prof. Eric van Gorp, Prof. Erik Scherder, Prof. Andrea Maier, Prof. Leonard Hofstra, en onderzoeker Hamza Yousuf, Ting Jiang en Jan Willem Lindemans. Deze laatste twee komen uit de USA, en zijn top experts op het gebied van gedragswetenschappen.

Lancering van het programma: eerst een diagnose, dan de therapie

Het programma zal worden gelanceerd in het populaire programma Tijd voor Max. Belangrijk is dat we eerst heel goed weten wat we het beste voor senioren kunnen betekenen. Net also dokters willen we eerst een diagnose, voordat we weten wat de beste interventie is. Voor “Hou Ritme tegen Corona “betekent dit dat we eerst met een online vragenlijst willen uitzoeken op welke manier we senioren in Nederland het allerbeste kunnen helpen, als het ware met de beste “therapie”.

Wat gaan we voor u doen?

Voor de komende weken gaan we een heel mooi programma samengestellen met als doel om alle senioren in ons land weerbaarder te maken, en zich sterker en minder alleen te laten voelen. We gaan starten met een online vragenlijst, om in kaart brengen hoe het met de senioren in Nederland is gesteld. Hierbij kunt u niet alleen denken aan vragen over gezonde leefstijl, maar ook over mentale weerbaarheid en eenzaamheid. Op basis van deze informatie gaat het “Hou Ritme tegen Corona” team het best mogelijke programma samenstellen. Denk hierbij aan gezonde voeding die het immuun systeem versterkt en speciale beweegoefeningen op muziek. Het “Hou Ritme tegen Corona” programma wordt niet alleen heel leuk om te volgen, maar wordt ook nog eens aangestuurd door de best mogelijke wetenschappers. We gaan dus niet “zomaar” iets leuks doen voor senioren, maar we gaan het programma zo inrichten op basis van wetenschap dat we echt het allerbeste kunnen bieden! Doe mee en help Nederland sterker te maken tegen het virus!Mede namens het team, Andrea Maier en Leonard Hofstra574 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page